Här är ett axplock av artiklar om ansiktstydning som publicerats de senaste åren:


Tidningen M-magasin
Mitt ansikte är en bekännelseroman
 

Tidningen Må Bra
Rynkorna

visar vem du är

Visste du att alla känslor vi haft en längre tid skapar linjer i ansiktet? Genom att få kunskap om vad dina rynkor säger om dig kan du lära känna dig själv ännu bättre - och glädjas åt kråksparkarna!

-Jag önskar vi kunde bli lite mer nyfikna på våra rynkor!
Våra ansikten är som målningar som formats av våra erfarenheter och upplevelser, och det är något väldigt meningsfullt över det, säger Ann-Charlott Snickars som jobbar med kinesisk ansiktstydning i Stockholm.
Hon använder metoden som hjälp när hon ställer terapeutiska frågor  till sina klienter.
-Det finns en kategori rynkor som gör våra ansikten vackra, öppna och levande. Och det är linjerna som visar att vi har humor och ett djup, att vi är empatiska och har jobbat med vår inre utveckling. Skrattrynkor känner väl de flesta till, men även ett sträck i underläppen står för humor.
Sammanhållna långa linjer i pannan brukar man få om man har gått igenom jobbiga saker som ung, men har bearbetat det. Och linjer som går från näsvingarna ner mot mungiporna har ofta personer som känner mening med sitt liv och kan se andra, menar Ann-Charlott Snickars.

Sedan finns det en annan kategori rynkor, som hjälper oss ta reda på vad vi skulle må bra av att förändra i våra liv.
-Många kvinnor får till exempel små vertikala rynkor längs överläppen, och det beror nästan alltid på att man ger för mycket av sig själv till andra. Många är inte medvetna om det först, utan känner bara en stor trötthet. Men när de börjar tänka efter kan de ofta se mönstret.
Linjer på hakan tyder ofta på att man känner rädsla, menar Ann-Charlott Snickars.
- Många av mina klienter som precis gått i pension upptäcker att de fått en lite svampig haka med små linjer, och när vi börjar prata kommer det nästan alltid fram att de känner stark rädsla inför allt det nya de står inför. Att få insikt om vad man är rädd för är alltid konstruktivt, det är ju först då man kan börja hantera känslan.
Ann-Charlott ser också ganska ofta horisontella linjer i pannan som slutar halvvägs. Det brukar tyda på att man har jobbiga upplevelser från när man var ung som man inte bearbetat tillräckligt, menar hon.
- Ibland vet man inte själv vad det kan vara som tynger en, då brukar jag föreslå att man tittar på gamla kort. Ofta kan man se när rynkorna i  pannan började komma, och man kan tänka sig tillbaka till vad det var som hände då i ens liv.

När vi tar tag i sådant som tynger oss och förändrar våra liv påverkas också rynkorna, enligt Ann-Charlott Snickars.
- Linjerna som visar att vi mår bra och är i samklang med oss själva ska vi värna om. Men de andra minskar faktiskt när vi börjar jobba med de inre spänningar som ligger bakom.
Kvinnor med rynkor på överläppen, som ger för lite åt sig själva, råder jag till exempel att göra mer av sådant de mår bra av, att medvetet och aktivt ta hand om sig själva. Och det påverkar också rörelserna i ansiktet. Det blir en utjämningseffekt som kommer inifrån.

Men har inte rynkor mycket med generna att göra?  
-Visst kan man se att vissa rynkor är vanliga i en släkt , men det kan ju lika gärna vara ett socialt arv, att man till exempel trycker ner vissa känslor som ärvs från generation till generation. Åldern påverkar förstås också, eftersom elasticiteten i huden minskar. Jag tror inte att ålder i sig skapar nya rynkor, men huden blir förstås mer mottaglig.
När vi uttrycker känslor med ansiktet får hjärnan signaler om att skjutsa ut må bra-ämnen som endorfiner, dopamin och serotonin. Fillers och botox, som tar bort rynkor, minskar de här signalerna, har studier visat.
-Våra rynkor har helt enkelt mycket positivt att tillföra vår livskvalitet, säger Ann-Charlott Snickars.
Redaktör: Anna Carsall

 

M- magasin
Kinesisk Ansiktstydning

Fram till femtio skapar du ditt eget ansikte. Efter femtio har du det ansikte du förtjänar.

Ord och inga visor. Professor Lillian Bridges vet vad hon talar om. Född in i en familj av ansiktstydare. Idag reser hon land och rike runt och lär ut ansiktets hemligheter.

Det är inte utan ett litet pirr jag väntar på Lillian Bridges, 54, världskänd professor i traditionell kinesisk medicin. Hon bor och verkar i USA men har sedan många år tillbaka hela världen som sitt arbetsfält. Genom sin bok Face Reading in Chinese Medicine har hon blivit välkänd som en pionjär inom ansiktstydning, ett intresse hon haft ända sedan barndomen.

- Jag är född in i en familj av ansiktstydare. Min kinesiska mormor var min första lärare och den som väckte mitt intresse. Hon var erkänt duktig som ansiktstydare och otaliga är de gånger jag fick vara med när hon gjorde en face reading.

Vi befinner oss i Schleiz, ett litet samhälle i östra Tyskland, nära den tjeckiska gränsen. Lillian ska hålla ett seminarium i ansiktstydning. Professor Lillian är vacker och full av energi. Hennes ögon utstrålar värme och hennes ansikte tidlöshet.

-Egentligen kan vi ju alla tyda ansikten, säger hon och slår ut med händerna. Det har vi gjort sedan vi öppnade våra ögon. Man kan faktiskt påstå att ansiktstydning är en fundamental färdighet, som vi ständigt utövar.

Enligt Lillian, och den gamla taoistiska kunskapen om ansiktstydning, innehåller ansiktet information om både kroppen och själen. Genom att studera anletsdragen och ansiktets linjer kan ansiktstydaren berätta vilket liv vi levt, hur vi lever just nu och vad vi kan förvänta oss av framtiden. Allt sätter sitt avtryck. Alla åldrar har dessutom sin egen plats i ansiktet. Våra inre organ finns också representerade i anletsdragen. En skicklig ansiktstydare kan se ohälsa långt innan sjukdomen bryter ut.

- Ansiktet är helt enkelt ett fönster mot både kroppen och själen.Lillian berättar om den urgamla konsten att tyda ansikten, som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Inte endast i Kina utan även på flera andra ställen, som till exempel i antikens Grekland var ansiktstydning en efterfrågad kunskap. Idag ökar intresset för denna urgamla färdighet alltmer.

- För mig, som hållit på så länge, handlar det alltmer om att kunna visa upp det jag kallar det ursprungliga ansiktet. Vi har alla en egen gyllene stig att vandra, en egen livsväg. Om du vågar följa det som känns rätt och sant för dig kommer det att synas i ditt ansikte. Människor som gör detta har liksom ett skimmer över sina anletsdrag. De visar det jag kallar sitt ursprungliga ansikte. Det kanske verkar invecklat och svårt men enkelt uttryckt handlar ansiktets skönhet faktiskt om att hitta sin livsväg och våga följa den.

Ansiktet är en kroppsdel som fascinerar och berör och Lillian är efterfrågad som expert både inom kändisvärlden i USA samt hos allmänheten. Så vad berättar då våra rynkor och vad kan vi göra åt oönskade linjer?

- Tänk på ditt ansikte som ett hologram, förklarar Lillian. Ett hologram av ditt inre. Om du har en negativ känsla, som du visar gång på gång, så fastnar känslan till sist på ansiktet som en oönskad linje.

Därför tycker Lillian att vi borde bli bättre på att visa känslorna i stunden.

- Älta det förflutna så litet som möjligt. Genom att släppa gamla oförrätter ger du ditt ansikte ny vitalitet och undviker att få linjer. Det bästa vi kan göra för ett mer harmoniskt ansikte är att visa våra känslor!

Där vi sitter i den vackra kurslokalen i Schleiz kommer vårt samtal alltmer att röra sig om vårt inre i stället för vårt yttre. Och det är så Lillian vill ha det.

- Lär dig att älska ditt ansikte, hur det än ser ut. Förstå att allting i dina anletsdrag har en speciell betydelse och därför behöver din fulla respekt.

När det gäller det åldrande ansiktet tycker hon att vi ska tänka till. Det viktigaste vi kan göra för att få fram ansiktets skönhet och lyster är, enligt Lillian, att befria oss från föreställningar om åldrande och skönhet.

- Själen är alltid vacker och tidlös. Om vi förmår omtolka ordet skönhet kommer vår ålder inte att betyda mer än vår skostorlek. De vackraste människorna är de som är villiga att visa sin själ för omvärlden, de som vill och förmår vara sanna och äkta. Oavsett ålder. Skönhet handlar mycket om att acceptera sitt liv och den man är och att avlägsna skammen och skulden. Skönhet handlar om att plocka fram sin inre visdom. Från att ha pratat om vad olika drag i ansiktet betyder hamnar vi till sist hos den urgamla taoismen igen. Det handlar om meningen med livet. Ansiktet är bara en reflexion.

- Fråga dig vem det är meningen att just du ska vara, säger Lillian. Om du inte hittar något svar våga välj det som känns bra för dig och lämna det andra. Använd dina talanger, din kreativitet, det som gör dig glad och lycklig. Närhelst du förmår, känn tacksamhet. Tacksamhet återställer ett slitet nervsystem och får ansiktet att lysa.

Och sist men inte minst. - Lukta på blommorna, känn vinden mot ditt ansikte, ta en tupplur. Det återställer din inre jämvikt. Kombinerat med kyssar är det ett oslagbart sätt att återfå ansiktets lyster!
Text: Ann-Charlott Snickars

.